Vinogradi i vina Dalmacije

Vina i vinogradi Dalmacije

„Ima kruha, ima vinca, zdrava glava Dalmatinca
Nema kruha, nema vinca, bolna glava Dalmatinca“


VINOGRADI, BISERNI UKRASI DALMACIJE
SREDNJA DALMACIJA, OTOK BRAČ
OTOK HVAR
DUGI RAT - Vinogradi, biserni ukrasi Dalmacije


U Dalmaciji, gdje sunce prži kamenite stijene, gdje gospodari krš, gdje je zemlja žedna i teško opstoji bilo koja poljodjelska kultura, loza je našla svoje utočište. Vinogradi uz Jadransku obalu su osebujni i predstavljaju ekološke slikovite oaze koje nisu samo izvor egzistencije stanovništva već i ukrasi ovog podneblja.
Gotovo idealni klimatski uvjeti i sastav tla veoma su povoljni za uzgoj kvalitetnih sorti grožđa, od kojih se dobivaju vina izrazite osobnosti i izuzetne kvalitete.
Međutim bez težačke muke i znoja ne bi bilo ni vinogradarskog blaga, jer priroda nagrađuje čovjekov trud izvornim i osobitim vinima visoke kakvoće. Zbog toga se često kaže da je tu loza pustila korijene u zemlju i u srce ljudi.
Vinogradarske površine u Dalmaciji svrstane su u tri vinogradarske pod-regije: Sjevernu Dalmaciju; Dalmatinsku Zagoru i Srednju i Južnu Dalmaciju. To su cjeline koje nisu povezane samo zemljovidno, već imaju i zajedničke vinogradarske karakteristike.

DUGI RAT - Čuvena crna vina Dalmacije


Vinogradi Dalmatinske zagore smjestili su se u jadranskom zaleđu. Spuštajući se niz stepeničaste obronke Biokova, napušta se krš i kamen, i oku obično godi slika prelijepog zelenog Imotskog polja, u kojem su uglavnom plantažni vinogradi, s pretežno izvornom sortom loze kujunđušom.
U zaleđu je također i vrgoračko polje zvano Jezero, jer često poplavi pa se zna iz barki brati plodove. Tu dominiraju sorte vinove loze: vranac, maraština, plavina i dr.
Vinogradarska pod regije Južne i srednje Dalmacije obuhvaća obalni dio i otoke.
Bračko vinogorje, premda obuhvaća cijeli otok, ima najveću koncentraciju vinograda u južnom dijelu i to na strminama koje se od Vidove gore spuštaju prema moru, a dio njih utisnut je između litica koje se vrtoglavo spuštaju prema prelijepoj glasovitoj bolskoj plaži- Zlatni rat. Zbog strmosti vinogradi, gotovo isključivo s lozom sorte plavac mali, su savršeno položeni prema suncu pa se od ovog grožđa dobije uglavnom izrazito tamnocrveno, gusto i ugodno trpko vino.

DUGI RAT - Čuvena bijela vina Dalmacije


Otok Hvar zbog prave mediteranske klime s najvećom insolacijom kod nas, od 2697 sunčanih sati u godini, ima idealne uvjete za uzgoj vinove loze.
U Starogradskom polju šetnja među lozom vraća nas u prošlost, jer su ovdje prve vinograde podigli, u godinama prije Krista, stanovnici grčkog naselja Faros, čiji se ostaci nalaze uz same trsove loze.
Danas tu prevladavaju izvorne bijele sorte: bogdanuša, drnekuša, mekuja, maraština, i druge.
Potpuno različite, mnogo surovije i slikovitije vinogradarske površine s pretežnom sortom plavac mali, su na južnoj strani otoka, gdje se krševitom kosom vinogradi strmoglavo obrušavaju prema moru.
Do mnogih ovih položaja nazvanih “Hvarske plaže” teško je i doći, a kamoli ih ručno obrađivati, što je ovdje najčešće jedino moguće. Plavac mali s ovih položaja je rubin crvene boje, puno, robusno te, bogatog okusa s dozom diskretne gorčine a sadrži od 12,5 do 14,5 vol % alkohola.

Iz vinograda ljepote i sunčevog bogatstva
iznikla su vina Dalmacije koja su gurmanski ukras svakom stolu.

Sjeverna Dalmacija ima svoj osebujnu klimu i sastav tla i tome prilagođeno vinogradarstvo. Najveća koncentracija vinograda je u Ravnim kotarima i Petrovu polju kod Drniša. Tu su uz tradicionalni način uzgoja podignute i suvremene plantaže s lozom posađene uz naslon (vinogradarske armature) s izvornim sortama (debit, plavina i dr.), a u novije vrijeme zasađene su pretežno sorte rasprostranjene u drugim zemljama ( merlot, grenache, carignane, rkaciteli, cabernet sauvignon i dr. ).

Šibensko vinogorje sastoji se od otočkog dijela, gdje su vinogradi pretežno na terasama, te kopnenog s lozom u depresijama i poljima.
Najznačajnije je šibensko polje koje podsjeća, sa svojim vinogradima, na tepih sastavljen od zelenih kvadrata.

Tu je najviše izvornih i tradicionalnih sorti (maraština, debit i trbljan od bijelih te, babić, lasina i plavina od crnih sorti).

U susjednom Primoštenu težak je, u borbi s škrtom prirodom, na brežuljcima koji se blago spuštaju prema moru, geometrijskom točnošću izradio kvadrate obrubljene kamenim zidićima. Oni čuvaju plitke hrpice zemlje, koje je donio težak i u njih zasadio čokote loze sorte babić. Crno suho vino Babić dobiven od grožđa iz primoštenskih geometrijskih terasa, suho je vatreno puno vino s 12,5 do 14 % alkohola koje se odlikuje posebnom tamnom rubin bojom, izuzetno punog okusa s izraženim mirisom, te je neznatne trpkosti s finim bukeom koji se dobiva sazrijevanjem u hrastovim bačvama.

Dalje na pučini, kao odvučeni usamljeni brod koji prkosi vjetrovima i valovima, smjestio se otok Vis.
Tu su vinogradi raspršeni po cijelom otoku. Ima ih na strmim padinama prema Komiži, ali i u polju na nekadašnjem ratnom aerodromu. Na otoku je nešto više bijelih sorti ( vugave, kurtelaške, maraštine, trbljan i dr) ali ima i crnog grožđa (najviše plavca malog).
Vinogradarski simbol ovog najjušnijeg jadranskog otoka je bijelo vino Vugava koja se odlikuje upečatljivom zlatnožutom bojom, posebnim mirisom i s laganim okusom posebne sortne arome.


Delta Neretve - Vinogradi Neretvanski vinogradi najvećim su se dijelom smjestili na delti rijeke Neretve. Ovdje je “pedalj po pedalj” zemlje čovjek otimao od mora i stvarao plodno polje. Na nekim područjima mala polja su okružena boćatom vodom pa podsjećaju na otočiće. Zbog toga se ovdje često u polju ide čamcem trokutnog presjeka zvanim “trupice”. Od vinskih sorti grožđa ovdje najviše ima plavine, cabernet sauvignona, merlota, maraštine i drugih.
Poluotok Pelješac - Čuveno crno vino Dingač Kad se od kopna ulazi na poluotok Pelješac dolazi se u vinogradarski svijet koji je posebno poznat po proizvodnji crnih vina, koja mnogi uvrštavaju među najbolje u Evropi.
Sigurno najatraktivniji vinogradarski položaji su na južnoj strani poluotoka zvanim Dingač.
Tu su s jedne strane vinogradi zaštićeni kamenim masivom koji ne dopušta prodor hladnih zračnih struja, a s druge strane su strmine koje se spuštaju k moru i idealno su osunčane. Neki položaji su posebno strmi, zbog toga se pri kopanju težak gotovo cijeli dan mora držati za konopac. Tu se dobiva najglasovitije hrvatsko crno vino Dingač koje je prvo u našoj zemlji zakonom zaštićeno i proglašeno vrhunskim već 1965. Dingač ima izuzetno visoki prirodni alkohol, ponekad i preko 15 volumnih postotaka, što predstavlja najčešće gornju granicu koja se ostvaruje u našoj zemlji prirodnim putem. Dingač je izuzetno korpulentno, aristokratsko vino bogato ekstraktima, prepoznatljivo po tamnocrvenoj boji s ljubičastim refleksima, raskošnim bukeom, te trpkost i diskretno slatkastim okusom.
Položaj Postup se nadovezuje na padine Dingača. Tu su padine nešto rjeđe I s ovih položaja dobiva se vrhunsko, korpulentno i harmonično vino također od sorte plavac mali.
Poluotok Pelješac - Čuvena vina Dalmacije Kada se preplovi morski kanal i iz Orebiča dođemo na Korčulu. Tada ulazimo u svijet vrhunskih bijelih vina.
U sredini otoka su dva vinogradarska bisera Čarsko i Smokvičko polje koja imaju gotovo isti sastav tla, klimu i sorte od kojih prevladava cijenjena loza pošip a znatno je manje sorte maraštine, čiji je ovdje lokalni naziv rukatac.
Pošip nije samo sorta grožđa i vino, to je harmonična simfonija opojnog i prirodnog mirisa, skladnog i raskošnog okusa te izuzetne zlatno žute boje. Vino je posebne sortne arome, zbog čega se smatra najboljim bijelim vinom Dalmacije. Sadrži dosta visoki alkohol posebno za bijela vina od 12,5 do 15. vol %.
Poluotok Pelješac - Čuveno crno vino Dingač Konavosko vinogorje predstavlja najjužnije obalno dalmatinsko područje s vinogradima.
Ovaj kraj posebno je poznat po jadranskom kamenom biseru Dubrovniku kroz čiju luku se oduvijek trgovalo vinom. Nekad je tu bila glasovita sorta malvasija no, danas je ova sorta znatno manje prisutna uz sve napore da se vinogradarski simbol ovog kraja obnovi. Najviše loze u ovom području je u “Konovoskom polju” s preporučenim sortama malvasija, maraština grk, merlot cabernet sovignjon i druge.