BICIKLIZAM

MTB STAZE

STAZA 160 - ENDURO 'SVETI IVAN'
STAZA 161 - ENDURO 'PONOR'
STAZA 162 - ENDURO 'POSKOK'
STAZA 163 - ENDURO 'BITNICA'

CESTOVNE I OBITELJSKE STAZE

STAZA 175 - MITSKO BICIKLISTIČKO PUTOVANJE

MTB ROUTES

ENDURO 'SVETI IVAN'

OPIS ITINERARA

Preuzmite GPX datoteku: Staza 160

Na obali Jadrana, na području 15 km udaljenom od Splita, proteže se prema Omišu područje općine Dugi Rat. Jesenice, Zeljovići, Krug i Duće najstarija su naselja položena podno Peruna, brda nazvanog prema slavenskom bog groma i munje. Izgrađena na nadmorskim visinama od 200 do 250 metara, o njihovoj povijesti koja seže još u kameno doba govore arheološki nalazi u špiljama Turska peć i Ponistrice. Za razliku od njih, Dugi Rat je najmlađe mjesto nastalo tik na obali, oko nekadašnje Fabrike, tvornice sagrađene između 1912. i 1913. i otvorene 14. ožujka 1914. godine.
Sve do pred kraj 19. stoljeća veza s morem gotovo da i nije postojala, no Jesenice se postupno spuštaju i šire prema razvedenoj obali, prekrasnim morskim uvalama i skrivenim prirodnim plažama.
Na Grebenu, na tromeđi Kruga, Maloga Rata i Dugog Rata, odakle se nekada pružao pogled na polja zasađena vinovom lozom, proslavlja se u lipnju procesijom Blagdan sv. Ivana Krstitelja. Njemu u čast i zaštitu ovdje je 1929. podignuta crkvica, na mjestu jedne starije iz 11. stoljeća, te obnovljena 1982.godine.

Broj staze: 160
Ime staze: Enduro sv. Ivan
Fizička zahtjevnost: 2
Tehnička zahtjevnost : 4
Itinerar: Dugi Rat / Jesenice / Sv.Ivan / Dugi Rat

Točke interesa: Crkva sv. Roka, Crkva sv.Ivana, Crkva sv. Marka
Polazna točka: Dugi Rat, centar, javno parkiralište
Dužina staze: 8,2 km
Visinska razlika: 246 m

Najduži uspon: Put sv. Roka- 4 km | 5,9% | 236 m
Najduži spust: Ponor - 2,1 km | -11,1%
Vrijeme vožnje: 0:30 - 1:00 h
Asfalt: 50%
Makadam: 50%


TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Kratka vožnja cestom uz more vodi vas do početka dugog i blagog uspona dužine 4 km s prosječnim gradijentom od 5,9% koji je jednak kao i na stazi Dugi Rat Enduro Ponor. Prva polovica uspona asfaltirana je cesta, dok je druga polovica fini makadam. Uspon je konstantnog gradijenta bez strmih dijelova te neće predstavljati veliki izazov za penjanje čak ni na enduro biciklima. Nakon uspona, prvi dio spusta vozi se po makadamskom putu, dok je drugi dio pravi enduro spust po uskoj uređenoj single track stazi s brojnim tehničkim elementima poput oštrih ukopanih zavoja, manjih skokova i dropova, krupnog i sitnijeg kamenja, mogućih blatnjavih segmenata, itd. Strmi gradijenti dodatno otežavaju spust te se spuštaju do -20%. Preporučuje se MTB ili E-MTB bicikl velikog hoda suspenzije zbog tehničke zahtjevnosti poslijednjeg spusta.

ENDURO 'PONOR'

OPIS ITINERARA

Preuzmite GPX datoteku: Staza 161

Nadaleko poznate kilometarske pješčane plaže Duća te Jesenice s jedinstvenim drvenim jedrenjacima kriju neobičnu povijest. Ona započinje daleko od današnjih obala, u zaleđu između mora i Zamosorja. Ondje se, iznad zaseoka Zeljovići, nalazi spilja Pećina ili Turska peć, značajno pretpovijesno nalazište koje čuva najstarije zasad poznate tragove života čovjeka u poljičko–omiškom kraju. Stotinjak metara niže, prema zapadu, nalazi se još jedna manja spilja, zvana Ponistrice, u čijim je temeljima pronađeno kremeno oruđe koje svjedoči o prisutnosti čovjeka mlađeg paleolitika.
Nekadašnji su stanovnici područja Poljica zbog svoje sigurnosti podizali gradine na uzvisinama, nadzirući tako okolna područja. U Jesenicama i Dućama na obroncima planine Perun nije bilo puno obradivih površina, zemlja je uglavnom bila vlasništvo Splitske nadbiskupije i plemića iz Splita i Omiša pa su se i naselja brižno zbijala sagrađena u nizu, čuvajući plodno tlo. Crkva Bezgrešne Djevice u Jesenicama sa satom na pročelju, svoj je oltar dobila kao zavjet jednog od stanovnika.

Staza broj: 161
Ime staze: Ponor
Fizička zahtjevnost: 2
Tehnička zahtjevnost: 5
Itinerar: Dugi Rat/Jesenice/Stare Duće/Dugi Rat

Točke interesa: Crkva sv. Roka, Crkva sv. Ivana, Crkva sv. Marka
Polazna točka: Dugi Rat, centar, javno parkiralište
Dužina staze: 9,2 km
Visinska razlika: 300 m

Najduži uspon: Sveti Roko-5,46 km| 5,1% |287 m
Najduži spust: Ponor- 1,7 km | -16,1%
Vrijeme vožnje: 0:30 - 1:00 h
Asfalt: 45%
Makadam: 55%


TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Kratka vožnja cestom uz more vodi vas do početka dugog i blagog uspona dužine 4 km s prosječnim gradijentom od 5,9%. Prva polovica uspona je asfaltirana cesta, dok je druga polovica fini makadam. Uspon je konstantnog gradijenta bez strmih dijelova te neće predstavljati veliki izazov za penjanje niti na enduro biciklima. Nakon uspona čeka vas vožnja valovitim terenom uz promjene podloge od makadama do betonskih puteva i ceste sve dok početka spusta. Spust Ponor iznimno je zahtjevan spust enduro karakteristika s brojnim tehnički zahtjevnim komponentama poput manjih i većih dropova, skokova, rastresitog i krupnog kamenja većeg od veličine šake, oštrim zavojima te prosječnim gradijentom od -20,7% u drugom dijelu. Preporuka je MTB ili E-MTB bicikl velikog hoda suspenzije.

ENDURO 'POSKOK'

OPIS ITINERARA

Preuzmite GPX datoteku: Staza 162

Primorska kosa Mosora s više od 400 metara izniman je planinski reljef sa svim obilježjima krške goleti, koji pomno prati obalu Jadrana. Kameniti greben sastavljen od krednih vapnenaca strmo se naginje prema jugozapadu gdje naliježe na flišne naslage na visinama od 250 do 300 metara. S flišnih je padina u morske uvale naneseno rastresito tlo od kojeg su nastale pješčane plaže na obali duž koje se redaju četiri rta: Mutogras, Krilo, Mali rt i Dugi rt. Po ovom posljednjem ime nosi i najveće naselje od kojeg se u dužini tri kilometra, sve do omiške granice, ispružila pješčana plaža iznimne prirodne vrijednosti. Uz arome alepskog bora, prirodna vegetacija čitavog područja obiluje blagotvornim mirisima aromatičnog bilja.
U Dućama se u lipnju proslavlja sveti Ante, a Gospa od Sniga s velikom procesijom u kolovozu u spomen na dan kada je snijeg usred ljeta zabijelio grad. Od ranosrednjovjekovne crkvice vrijedne pažnje su Sv. Andrije na Obliku, Sv. Maksim s pripadajućim srednjovjekovnim grobljem i Gospe od Sniga u Stomorici iznad Duća.
No, ovdje ćete pronaći i jednu gastronomsku znamenitost, tradicionalni soparnik s blitvom, lukom i maslinovim uljem koji se priprema na velikim okruglim drvenim pločama i peče na kominu!

Staza broj: 162
Ime staze: Poskok
Fizička zahtjevnost: 3
Tehnička zahtjevnost: 4
Dužina staze: 11,3 km

Vrijeme vožnje: 0:30 - 1:00 h
Točke interesa: Crkva sv. Ante
Polazna točka: Dugi Rat, centar, javno parkiralište
Itinerar: Dugi Rat (Industrijski put) - Put Stare Duće - Stare Duće - Zagrad - Dugi Rat

Visinska razlika: 429 m
Najduži uspon: Put Stare Duće-3 km|7,5%|224 m
Najduži spust: Poskok-2 km|-13,6%
Asfalt: 25%
Makadam: 75%


TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Nakon kratke cestovne vožnje, staza se već na kraju 1. kilometra počinje uspinjati nakon odvajanja na makadamski put. Makadam se često širi i sužava te je sam profil staze valovit sve do 3.5 km gdje počinje konstantni uspon sve do vrha dužine 3 km i prosječnog gradijenta 7,5%. Početak uspona je makadam koji se sužava u single track te se kasnije spaja na cestu i konstantnog je gradijenta. Dio spusta vozi se makadamskim putem dok je onaj glavni dio spust enduro karakteristika s brojnim tehničkim elementima. Na stazi se nalaze dropovi i skokovi koji se mogu zaobići okolnim lakšim putevima tako da spust svatko može odvoziti, no oni vještiji biciklisti će se svakako zabaviti. Prosječni gradijent srednjeg dijela spusta je -25% što znači da svakako treba pristupiti s oprezom jer se radi o prilično zahtjevnom spustu. Zadnja 2 km staze voze se po cesti natrag do početne točke. Preporuka je MTB ili E-MTB bicikl velikog hoda suspenzije.

ENDURO 'BITNICA'

OPIS ITINERARA

Preuzmite GPX datoteku: Staza 163

Na području Dugog Rata nalazi se najduži niz pješčanih plaža u Hrvatskoj. Atraktivne, no istovremeno i vrlo pristupačne, dugoratske plaže nastajale su stoljećima, a danas privlače zaljubljenike u ljepote pješčanog žala sa svih strana svijeta. Rijeka Cetina svojim je tokom do mora, do ušća kod obližnjeg Omiša, donosila pijesak koji se raznošen vjetrom i morskim strujama taložio uz obalu ispod Duća sve do Dugog Rata, da bi ga zapadni vjetrovi vraćali natrag, na suprotnu stranu i tamo ga nasipali, stvarajući plićak koji se pruža do 400 metara od obale.
Prirodne osobitosti ovih krajeva prate i vrijedne kulturne znamenitosti. Župna crkva sv. Ante u Dućama iz 1864. podignuta je na mjestu kapele koja se spominje 1748. Unutrašnjost joj je oslikana u 20. stoljeću, na bočnim su zidovima sv. Ivan Krstitelj i sv. Petar, a na trijumfalnom luku sv. Ćiril i Metod te sv. Ante u sredini. Pala glavnog oltara je remek djelo Vlahe Bukovca naslikana u Parizu 1886. Uz Bogorodicu s Djetetom, sv. Stjepana i sv. Antu u prednjem je planu poklekli lik sv. Stjepana.

Staza broj: 163
Ime staze: Bitnica
Fizička zahtjevnost: 3
Tehnička zahtjevnost: 4
Dužina staze: 11,8 km

Visinska razlika: 480 m
Vrijeme vožnje: 0:45 - 1:15 h
Točke interesa: Vidikovac Dugi Rat
Polazna točka: Dugi Rat, centar, javno parkiralište

Itinerar: Dugi Rat - Stare Duće- Dugi Rat
Najduži uspon: Put Stare Duće - 3 km | 7,5% | 224 m
Najduži spust: Duće - 1,3 km | -16,5%
Asfalt: 30%
Makadam: 70%


TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Staza koristi isti uspon kao i staza Dugi Rat Enduro Poskok što znači da se već na kraju 1. kilometra počinje uspinjati nakon odvajanja na makadamski put. Makadam se često širi i sužava te je sam profil staze valovit sve do 3.5 kilometra gdje počinje konstantni uspon sve do vrha dužine 3 km i prosječnog gradijenta 7,5%. Početak uspona je makadam koji se sužava u single track te se kasnije spaja na cestu i konstantnog je gradijenta. Glavni dio staze dolazi u obliku tehnički iznimno zahtjevnog spusta enduro karakteristika s prosječnim gradijentom od -25% koji se koristi u svrhu enduro treninga i natjecanja. Očekuju vas brojni tehnički elementi te vrlo grub i zahtjevan teren. Preporuka je MTB ili E-MTB bicikl velikog hoda suspenzije.


CESTOVNE I OBITELJSKE STAZE

MITSKO BICIKLISTIČKO PUTOVANJE

OPIS ITINERARA

Preuzmite GPX datoteku: Staza 175

Dugoratske pješčane plaže svojim su kilometrima nadmašile sve ostale hrvatske pješčane plaže, a svoju ljepotu duguju neobičnom prirodnom reljefu. Mutogras, Krilo, Mali rt i Dugi rt četiri su prirodna rta koja razdvajaju morske uvale u koje se, s flišne padine, potocima povremeno nanosilo rastresito tlo, od kojega su pješčane plaže nastale. Primorska kosa planine Mosor, kameniti greben oskudne vegetacije, uzdiže se do preko 400 metara nad obalnom linijom gdje su se smjestili Duće, Dugi Rat i Jesenice.
Uz Duće na obali postoji i staro selo s dvadesetak kuća, Stare Duće, gdje vrijedi potražiti mjesne crkvice. Sv. Marka krasi četverolisna rozeta lista na pročelju te zvonik na preslicu s prelomljenim lukom iz 1458. godine, najstariji među poljičkim crkvama. Podignuta je na granici između dvaju plemena, Duća i Jesenica. Do izgradnje nove crkve služila je kao župna, a potom kao grobljanska od 1864. Tada je naime, sagrađena crkva svetog Ante Padovanskog i to na mjestu jedne starije crkve. Pročelje sa zvonikom na preslicu za tri zvona okrenuto je ka jugu, a zidne slike krase unutrašnje zidove i bačvasti svod. Sa stražnje strane podignut je 1939. zvonik s piramidalnim završetkom.

Staza broj: 175
Ime staze: Mitsko biciklističko putovanje
Fizička zahtjevnost: 4
Tehnička zahtjevnost: 4
Dužina staze: 16 km

Visinska razlika: 340 m
Točke interesa: Dugi Rat, Jesenice, Stare Duće
Polazna točka: Dugi Rat
Itinerar: Dugi Rat - Jesence - Zeljovići - Stare Duće - Duće - Dugi Rat

Najduži uspon: 4 km
Najduži spust: 4,6 km
Vrijeme vožnje: 2:00 h
Asfalt: 100%
Makadam: 0%


TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Ovo je konfiguracijski jednostavna staza s jednim usponom, jednim spustom i vožnjom ravnom cestom uz more. Sa 16 km i 333 m nadmorske visine spada u zahtjevnije treking staze, no uspon nije suviše zahtjevan jer je na njegovih 3,4 km prosječni gradijent 6,3% koje je lako savladati na treking biciklu s kompaktnim prijenosnim omjerom. Na startu se široka prometnica skretanjem prema Jesenicama sužava te je gustoća prometa vrlo mala. Na brojnim serpentinama otvaraju se prekrasni pogledi na more, a gradijent je stalnih 6% što znači da je lako pronaći ritam penjanja. Većina podloge je asfalt uz nekoliko sekcija finog makadama. Najteža dionica nalazi se na ulasku u Stare Duće gdje vas čeka kratka dionica od 400 m prosječnog nagiba 7%. Spust nije zahtjevan te je vrlo sličnih karakteristika kao i uspon, no serpentine treba voziti s povećanim oprezom. Na 12. kilometru staza se u blizini Omiša spaja natrag na glavnu prometnicu koja vodi do početne točke u Dugom Ratu. Za ovu stazu idealan je treking bicikl, no moguće ju je odvoziti i na gravel te MTB biciklima.

Putničke agencije


CYNTUS doo


Cyntus doo Travel Agency - Web site www.cyntus.com

Cyntus doo Travel Agency Dugi Rat - E-mail cyntus@cyntus.com

Cyntus doo Travel Agency - Phone +385(0)21 75 78 02

Cyntus doo Travel Agency Dugi Rat - Fax +385(0)21 75 78 03

MANDOLINA


MANDOLINA Travel Agency Duće - Web site www.mandolina-duce.com

MANDOLINA Travel Agency Duće - E-mail info@mandolina-duce.com

MANDOLINA Travel Agency Duće - Phone +385(0)21 73 53 81

MANDOLINA Travel Agency Duće - Phone +385(0)99 673 85 43

MANDOLINA Travel Agency - Phone +385(0)21 73 40 96

PLAVI HORIZONT


Plavi Horizont  Travel Agency Duće - Web site www.plavi-horizont.hr

Plavi Horizont  Travel Agency Duće - E-mail info@plavi-horizont.hr

Plavi Horizont  Travel Agency Duće - Phone +385(0)21 73 53 70

Plavi Horizont  Travel Agency Duće - Gsm +385(0)95 904 23 85

 


STARA

Dugi Rat riviera - Old village Star0 Duce

Jedno od starih sela u okolici Dugog Rata, u podnožju planine Mošnjica, je i Staro Duće sa dobro očuvanim starim kućama. Sva ova sela slijede isti arhitektonski uzorak; sva imaju ulice, ceste, male trgove, centar sela koji se uglavnom nalazi u blizini crkve ili škole, te okolna polja. Svako selo ima neki povijesni spomenik. Neka imaju crkve stare preko 200 godina, stara seoska groblja, zvonike. Okružena bujnom vegetacijom, daleko od gradske buke ili bilo kakve industrije, uživajući u nezagađenom zraku i blagoj klimi i nadasve prekrasnom pogledu na more i obližnje otoke (Brač, Hvar, Šolta), stara sela su nešto s čim će svali posjetitelj biti impresioniran na prvi pogled.

Dugi Rat riviera - Old village Krug

Jedno od starih sela u okolici Dugog Rata, u podnožju planine Mošnjica, je i Krug sa dobro očuvanim starim kućama. Sva ova sela slijede isti arhitektonski uzorak; sva imaju ulice, ceste, male trgove, centar sela koji se uglavnom nalazi u blizini crkve ili škole, te okolna polja. Svako selo ima neki povijesni spomenik. Neka imaju crkve stare preko 200 godina, stara seoska groblja, zvonike. Okružena bujnom vegetacijom, daleko od gradske buke ili bilo kakve industrije, uživajući u nezagađenom zraku i blagoj klimi i nadasve prekrasnom pogledu na more i obližnje otoke (Brač, Hvar, Šolta), stara sela su nešto s čim će svali posjetitelj biti impresioniran na prvi pogled.

SELA

Dugi Rat riviera - Old village Zeljovici

Jedno od starih sela u okolici Dugog Rata, u podnožju planine Mošnjica, je i Zeljovići sa dobro očuvanim starim kućama. Sva ova sela slijede isti arhitektonski uzorak; sva imaju ulice, ceste, male trgove, centar sela koji se uglavnom nalazi u blizini crkve ili škole, te okolna polja. Svako selo ima neki povijesni spomenik. Neka imaju crkve stare preko 200 godina, stara seoska groblja, zvonike. Okružena bujnom vegetacijom, daleko od gradske buke ili bilo kakve industrije, uživajući u nezagađenom zraku i blagoj klimi i nadasve prekrasnom pogledu na more i obližnje otoke (Brač, Hvar, Šolta), stara sela su nešto s čim će svali posjetitelj biti impresioniran na prvi pogled....

Dugi Rat riviera - Old village Jesenice

Jedno od starih sela u okolici Dugog Rata, u podnožju planine Mošnjica, je i Jesenice sa dobro očuvanim starim kućama. Sva ova sela slijede isti arhitektonski uzorak; sva imaju ulice, ceste, male trgove, centar sela koji se uglavnom nalazi u blizini crkve ili škole, te okolna polja. Svako selo ima neki povijesni spomenik. Neka imaju crkve stare preko 200 godina, stara seoska groblja, zvonike. Okružena bujnom vegetacijom, daleko od gradske buke ili bilo kakve industrije, uživajući u nezagađenom zraku i blagoj klimi i nadasve prekrasnom pogledu na more i obližnje otoke (Brač, Hvar, Šolta), stara sela su nešto s čim će svali posjetitelj biti impresioniran na prvi pogled. ...