Dalmatinska kuhinja s receptima

Dalmatian cuisine Dugi Rat

Kulinarska umijeća mediteranske kuhinje

Kulinarstvo Dalmacije

Dobro vino, svježa riba i maslinovo ulje tipični sastojci svake mediteranske i samim tim i dalmatinske kuhinje čine ove delicije lako probavljivim i ugodnim za pripremanje. Tajna ovih čudesnih okusa satkana je u ovim sastojcima, i naravno začinjena dobrom dalmatinskom "pismom". Ipak, koliko god to izgledalo jednostavno neka vas ne zavara jednostavnost gastronomije koju naizgled svatko može pripremiti bilo gdje.
Kako bi se lakše odlučili prilikom izbora iz ovog nepresušnog jelovnika, prethodno se okuražite različitim aromama dalmatinskih rakija i likera spravljenih od prirodnih trava i ekološki uzgojenih plodova Dalmacije. Tako probuđeni nepci će vam se odužiti nezaborvnim okusima mora, zagore, vinove loze, maslina, ....

Dalmatinske delicije

Rivijera Dugi Rat se ponosno diči sa gastronomijom satkanom od samih specijaliteta, što zahtijeva probrani odabir svježe ribe, morskih specijaliteta, ekološki uzgojenog svježeg voća i povrća, .... a sve to gosti mogu i sami provjeriti prije degustacije u boljim restoranima i konobama. Ako baš nešto moramo izdvojiti nemojte propustiti okuse mušula, dagnji, škampi, pečenu ribu sa gradela, mariniranu govedinu-pašticadu s "njokima", jela ispod peke, .... Od slastica preporučamo "kroštule", "rožatu", "uljenak", .... a pojašnjenje ovih naziva neka ostane iznenađenje za vaša čula.

Soparnik

Poljička sela u zaleđu rivijere nude nadaleko poznati pršut i soparnik - jedan od rijetkih gastronomskih specijaliteta uvrštenih u službeni popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske. Svježa riba iz kristalno čistog mora rivijere termički obrađena na "gradelama, dalmatinska "peka" koja ispod metalnog pokrova najčešće krije, pečenu teletinu pomiješanu sa više vrsta mesa, morske specijalitete sa krompirima i rižom, piletinu s povrćem .... predstavljaju gastronomiju koja svjedoči o kvaliteti lokalne kuhinje.

Priprema: Blitva se očisti na način da ostane samo zeleni dio lista. Tako izrezana blitva se opere i dobro osuši, te se nareže na trakice. Blitvi se zatim dodaje usitnjeni mladi luk i peršin, te se sve zajedno posoli i prelije maslinovim uljem.
Tijesto se mijesi od brašna, malo soli, dvije žlice maslinovog ulja i vode po potrebi. Tako pripremljeno tijesto se podijeli na dva jednaka dijela, pa se malo ostavi na stranu da se podigne.
Tijesto se zatim prebacuje na pobrašnjenu dasku, razvuče do vrlo tankog sloja i oblikuje u oblik kruga koji odgovara limu za pečenje. Na tijesto se zatim postavlja smjesa od blitve i luka, te se ta smjesa prekrica drugom polovicom tijesta, razvučenoj na isti način. Dva sloja tijesta se spajaju uvijanjem gornjeg sloja preko donjeg, prema unutra (prema limu za pečenje). Gornja kora se izbode vilicom na par mjesta, da može izaći para.
Soparnik se peče oko 20 minuta na 200°C. U Poljicima, soparnik se peče u kominu, na limu, a prekriva se žeravicom. Pečen je kada porumeni. Nakon vađenja iz pećnice, dodatno se premazuje maslinovim uljem u koje je dodan protisnuti češnjak.

Dalmatinska peka
Dalmatinski pršut sa crnim vinom
Srdele sa gradela
Dalmatinska konoba sa pršutom i vinom
Jadranske Jakubove kapice
Juha od dagnji
Kamenice - poznati afrodizijak
Dalmatinsko bijelo vino